دیگه وقتشه حرفهای بشی! تا کی می خوای فقط واسه سرگرمی توی بازی اتاق فرار شرکت کنی؟ این روزا که دیگه خیلی ها با این بازی آشنان. الان بهترین تایمه واسه این که اتاق های بیشتری رو به چالش بکشی. تو این مقاله میخوایم 13 تا نکته واسه حل معماهای اتاق فرار رو بهت معرفی کنیم که اگه خوب و هوشمندانه ازشون استفاده کنی، میتونی کلید فرار از هر اسکیپ رومی رو پیدا کنی. پس با آموزش اتاق فرار همراه باش. بزن بریم …
ممکنه دوست داشته باشی:
بهترین و محبوب ترین اتاق های فرار ایران رو از اینجا پیدا و رزرو کن!
نکات مهمی که برای حل معماهای اتاق فرار باید حتما توجه کنید:
1) تیم خودتو هوشمندانه انتخاب کن
تعداد افراد ایده آل برای گروه اسکیپ روم دقیقا مشخص نیست. این موضوع تا حد زیادی بستگی به فضای اتاق و ژانر بازی داره. ولی در اغلب موارد کار شما با 4 نفر راه می افته. اما فراتر از بحث تعداد، باید به یه چیز مهم تر فکر کنی. افرادی که توی بازی باهات هستن، باید سریع و خلاقانه فکر کنن.
نسل جدید اسکیپ روم ها، پازل ها و معماهای جالب تر و خلاقانه تری دارن. در ضمن، خیلی وقتا نیاز به چابکی بدن و اینجور مسائل هم هست. این روزها دیگه خیلی از اتاق ها به صورت موازی و غیرخطی طراحی میشن. یعنی مسیرهای مختلفی روی میتونی برای حل پازل ها و معماهای اتاق فرار به کار بگیری. پس مطمئن شو که هم تیمی هات از مهارت های ریاضی، هوش و قدرت بدنی (به مقدار لازم) برخوردار باشن.
ولی خب، از این نکته غافل نشیم که همیشه بازی با دوستایی که ترسو هستن و یه کم دست و پا چلفتی تشریف دارن، یه حال دیگه ای میده! خلاصه که همیشه هم لازم نیست چارتا سوپرمن جمع شین برین اتاق فرار!
اینو هم بخون:
تیم حرفه ای خودت رو برای اتاق فرار این طوری بساز!
2) ده لایه لباس نپوش!
کلمۀ اُوِردُز (Overdose) رو شنیدی؟ معنیشم که صد در صد می دونی. حالا امروز می خوام با کلمۀ OverDress آشنات کنم. واسه افرادی استفاده میشه که زیاد از حد لباس می پوشن. برای بازی اتاق فرار لازم نیست اُوِردِرِس کنی و ده لایه لباس بپوشی. گوشی و اینا هم که اجازه نمیدن ببری داخل. پس راحت باش. یه دست لباس باحال که توش احساس چابکی می کنی بپوش و بزن به دل اتاق.

3) به دقت به حرف های گیممستر گوش کن
قوانین بازی اتاق فرار و راهنمایی های اولیه، فقط چند تا حرف پوچ و بلا استفاده نیستن! با گوش دادن به همین حرف هاست که شما درک می کنین چه کاری باید انجام بدید. به علاوه، ممکنه سرنخ هایی ارائه بشه که بعداً مفید باشه …
بعضی وقت ها، برای حل معماهای یه سری اتاق فرار خفن باید با دیدگاه منحصر به فرد شخصیتی که توی سناریو جاش هستید فکر کنین. یعنی با نگرش اون به مسئله نگاه کنین.
حالا اینو به من بگو:
کجا قراره با شخصیت و سناریو آشنا بشی؟ آفرین! همین قبل بازی و لابهلای صحبت های گیم مستر. پس بهتره خوب دقت کنی به حرفاش.
کدتون کار نمیکنه؟ با گیم مسترتون صحبت کنید.
اگه فکر میکنید که کد رو درست وارد کردین اما هیچ قفلی باز نمیشه؛ از طریق گیم مستر تائید کدتون رو بگیرین.
این موضوع بهتون کمک میکنه که فوراً بدونید باید یه کد جدید پیدا کنید یا اینکه فقط قفل بیمعناست. این مورد برای قفلهایی که به دستورالعمل نیاز دارند، مثل قفلهای ترکیبی یا قفلهای جهتدار، یا قفلهای صفحه لمسی با عملکرد واضح به دردتون میخوره
اگه دوست داشتی این رو هم بخون:
گیم مستر ، ستاره طلایی بازی اتاق فرار!
4) یه آلفا برای تیم پیدا کن
قبل از ورود به اتاق یه “آلفا” برای تیم انتخاب کنین. این شخصیت، علاوه بر حل معما یا پیدا کردن سرنخ وظایف دیگه ای هم داره. سنجش میزان زمان باقی مونده، تمرکز روی کارهای انجام نشده، دادن وظایف به دیگران و اطمینان از برقراری ارتباط موثر بین اعضای تیم از وظیفه های آلفاست. در حالت ایده آل، بهتره آلفا یه بازیکن با تجربه و دارای قابلیت رهبری باشه.

5) اتاقهای خطی و غیرخطی رو تشخیص بده
این چیزیه که بلافاصله بعد از ورود به اتاق باید متوجه بشی. بعضی از اسکیپ روم ها خطی هستن. یعنی قفل ها به صورت خطی چیده شدن و واسه رفتن به قفل بعدی، باید قبلی رو باز کنی. تو این حالت، بهتره همه گروه همزمان روی همین چالشی که وسط هست کار کنن که سریع تر تموم شه بره پی کارش.
اما در مقابل، ممکنه اتاق غیر خطی باشه. اون وقت باید روی هر چند تا قفلی که توی اتاق هست به طور جداگانه کار کنید. طبیعتا اون موقع بهترین استراتژی اینه که تقسیم کار کنید. هر کسی با توجه به استعدادش، بره سراغ معمای مورد علاقه اش.
ممکنه خوشت بیاد:
راهنمای حل چالشها و قفلهای اتاق فرار [چطوری وسط بازی هنگ نکنیم؟]
6) اهداف رو شناسایی کن
وقتی مقصدت رو نشناسی، چطور می خوای به سمتش قدم برداری؟ وقتی برای اولین بار وارد یه اسکیپ روم شدی، مکان هایی که به هر طریقی باید چیزی واردشون بشه رو پیدا کن. صفحه کلید، انواع قفل، کامپیوتر یا هر چیز دیگه ای. همۀ اینا رو توی ذهنت یادداشت کن. بعدش به همراه گروهت مراحل لازم برای حرکت رو مشخص و طبق نقشه شروع کن. البته بهتره همه اینا سریع انجام بشه.
بذار یه مثال ساده برات بزنم. فرض کن که یه دری پیدا می کنی که به منطقه (یا مرحلۀ) بعدی منتهی میشه. واسه باز کردن قفل این در، نیاز به یه کلید داری. کلید هم توی یه گاو صندوق شفاف رو به روت قرار گرفته. قفل این گاوصندوق هم با یه رمز 4 رقمی باز میشه.
پس اولین هدفت میشه همین گاوصندوق که باید رقم های رمزش رو پیدا کنی. بعد اون هم که میدونی که باید کجا بری .

7) دوباره بگرد!
به سختگیرانه ترین شکل ممکن اطمینان حاصل کنین که اشیا و پازل های اتاق رو جستجو کرده باشید. البته یه سری وسیله ها و مکان ها هست که قوانین بازی ایجاب می کنه نزدیکشون نشید. منظور من اونا نیست.
سعی کنید به جستجوی نقاط مخفی و حیله گرانه مشغول بشید. می گیرید چی میگم؟ جایی که حدس می زنید طراحای بازی واقعاً یه میلی به سمتشون داشتن. اگه قبل از بازی، گیم مستر به شما گفته که برای حل معماهای اسکیپ روم نیازی به استفاده از زور بازو و نیروی فیزیکی ندارید، اینو جدی بگیرید. نزنید دکور اتاقو به فنا بدید!
تجربه ثابت کرده توی بازی اتاق فرار، همیشه دقیقه های ارزشمند اولیه واسه جستجوی جاهای بیربط از دست میره. دلیلش هم اینه که دستورالعمل ها نادیده گرفته میشن. اگه خیال می کنید خوب همه جا رو گشتید و خبری از سرنخ نیست، دوباره بگردید. خیلی وقتا این دوباره گشتنه، راه حل مشکلاته. نه فقط توی اتاق فرار، همه جای زندگی!
اشیای استفاده شده و استفاده نشده رو جدا کنید.
وسایل داخل بازی رو به دو دستهی «استفاده شده» و «استفاده نشده» تفکیک کنید. این موضوع بهتون کمک میکنه که اعضای تیمتون یه وسیله رو چند بار بررسی نکنند. البته وقتی چیزهای استفاده نشده رو کنار هم بذارید احتمالاً میتونید ارتباط بین اونها رو هم متوجه بشین. در نظر داشته باشین که ممکنه توی بعضی اتاق فرارها بعضی اشیا چند بار استفاده بشن.
وسایل رو منظم سازماندهی کنید.
این مورد هم به تمیز نگه داشتن اتاق کمک میکنه تا بتونید اون چیزی که نیاز دارید رو پیدا کنید هم توی بالا بردن سرعت حل معماها موثر هستش.
به طور مثال اگه توی اتاق کم نور هستید، اشیای استفاده نشده رو توی نور زیاد بذارید.
یا کاغذها و اشیای مرتبط رو توی فاصله کم از همدیگه قرار بدین تا بتونید همشون رو ببینید.
8) ارتباط موثر، رمز موفقیت!
دکتر “اسکات نیکلسون” استاد طراحی و توسعه بازی و متخصص اتاق فرار یه سخن طلایی داره که میگه:
برقراری ارتباط توی اتاق فرار ضروریه. عدم ارتباط موثر، بیشتر اوقات منجر به شکست میشه.
از این جمله نتیجه می گیریم که وقتی چیزی رو پیدا کردی، معمایی رو حل کردی، یا حتی فقط نظریه ای در مورد قدم بعدی داری، تیمو مطلع کن. با صدای بلند مطرحش کن تا همه بشنون. بازی اسکیپ روم کار تیمی می طلبه. واسه همین اطلاعاتی که پیدا می کنی رو پیش خودت نگه ندار.
قرار نیست کسی با خودش بگه شما چقدر باهوشید که فلان چیزو فهمیدید و نگفتید. بلکه همه شما رو یه آدم خودخواه می بینن که منافع شخصی رو به منافع گروه ترجیح میده. به فکر رسیدن به هدف نهایی باش. یعنی برنده شدن “گروه”.
9) نظم، نظم، نظم …
بازی اتاق فرار یه قانون نانوشته داره که میگه:
شما هرگز از یک شیء دو بار استفاده نمی کنید.
شاید یکم خندهدار بنظر بیاد اما به وفور توی اتاق فرارها مشاهده شده که بازیکنان به دنبال حل معماهایی هستن که چند دقیقه پیش توسط هم تیمیهاشون حل شده! برای همین نظم داشتن در اتاق فرار و کنار گذاشتن معماها و قفلهای حل شده خیلی مهمه. واسه همین یه مکانی رو انتخاب کنید که همه اشیای از قبل استفاده شده رو اونجا بذارید. این کار باعث میشه کسی در مورد عملکرد اون اشیا دچار سوء تفاهم نشه. هر چقدر منظمتر باشید، کمتر گیج میشید و کمتر اشتباه میکنید.
چیزی پیدا کردی؟ داد بزن!
ممکن این کار توی نگاه اول کمی آشفتگی درست کنه اما خیلی موثر هستش.
توی بازیهای اتاق فرار براساس اینکه اعضای تیم بتونند چیزایی که پیدا کردن رو با چه سرعتی به هم تطبیق بدن، برنده و بازنده مشخص میشه. چیزایی که پیدا میکنید میتونه یه کد، یه کلید یا الگویی باشه که در جاهای مختلف به یک شکل ظاهر میشن.
یادتون باشه که اتاق های فرار معمولاً توسط افراد باهوش و منطقی طراحی می شن. یعنی معمولاً منطق خاصی توی حل معماهای اتاق فرار وجود داره. منطق خاص هم یعنی شما باید الگوهایی رو دنبال کنید تا به کلید نهایی برسید.
اگه براتون مقدور بود، اشیای مرتبط رو کنار هم قرار بدید. بازیکنای حرفه ای بلافاصله می تونن تشخیص بدن چی مرتبطه به معما و چی نامرتبطه. به عبارت دیگه چی به جلو رفتن کمک می کنه، چی کمک نمی کنه.

10) جواب همیشه توی اتاقه!
بعضی اوقات دونستن حقایق ساده ممکنه توی بازی اسکیپ روم مفید باشه. مثلا این که مرداد ماه 31 روزه و 30 روز نیست. اما در بیشتر موارد شما فقط باید روی اطلاعاتی که می تونید توی اتاق پیدا کنید، تمرکز کنین.
معمولاً هیچ دانش تخصصی قبلی یا تجربۀ خاصی از خارج لازم نیست. این یه اقدام عمدی از طرف طراحای بازیه. اونا میخوان مطمئن شن تقریبا هر کسی شانس یکسانی توی بازی اتاق فرار داشته باشه. چون تمامی معماها بر اساس در نظر گرفتن افراد و تیمهای مختلف (با مهارتهای مختلف) طراحی میشه. واسه همین معماها رو بیش از حد واسه خودتون پیچیده نکنید. بیشتر اوقات راه حل ساده تر از اونیه که فکر می کنین.
شاید دوست داشته باشی
لذت حل معما و چالش های جذاب رو بدون ترس و دلهره در این اتاق ها تجربه کنید!
11) فعال باشید!
تماشاچی نباشید! اصلا تو کَتَم نمیره که توی حل معماهای اسکیپ روم مشارکت نداشته باشید! قبلا هم گفتم. این خیلی مهمه که مدام توی اتاق بچرخید و دوباره بررسی کنید. بعضی اوقات واسه پیدا کردن یه سرنخ، یک جفت چشم تازه و سرحال لازمه! یکی از بزرگترین اشتباهات توی بازی اتاق فرار، توجه نکردن به چیزیه که همه خیال می کنن قبلاً بررسیش کردن.

12) راهنمایی خواستن جرم نیست!
بهتره که خیلی هم فاز غرور و افتخار برندارید! تجربه ثابت کرده بازیکنا معمولا تمایلی به درخواست کمک از خارج اتاق ندارن. اما یکی از رازهای بازی اسکیپ روم اینه که اگه مجبور شدید، سوال استراتژیک بپرسید از گیم مستر. البته فقط وقتایی که مدت زمان نسبتاً زیادی رو پشت یه معما گیر کردید و دیگه داره میره روی مختون. یادتون نره زمان خیلی مهمه.
13) مثل یه نویسنده فکر کن!
همیشه یه روایتی توی بازی اتاق فرار وجود داره. یعنی همه چیز به هم پیوند خورده. اگه بتونید ذهن طراح سناریوی اتاق رو بخونید و خودتونو بذارید جاش، حتما می تونید یه استراتژی یا راه جدید برای بیرون رفتن از اتاق پیدا کنید! در واقع سناریوی داستان، معماها و روایتها رو به هم پیوند میده و توجه به سناریو میتونه بهت کمک کنه که استراتژی حل معما رو حدس بزنی.
14) از زور زیاد استفاده نکنید!
شکستن اشیا هم برای اتاق فرار و هم برای بازیکنان از جهت اختلال در عملکرد بازی، ایمنی بازی و توالیهای مهم بازی اتفاق بدیست. در نتیجه درهای بسته و اشیای روی دیوار رو به زور تکون ندین. بالای مبل نرید به سقف هم دست نزنید. گیم مسترها معمولاً قبل بازی درباره کارهایی که نباید انجام بدین بهتون هشدار میدن. حتماً به حرفاشون با دقت گوش بدین.
15) اینم از توصیه یکی مونده به آخر…
بعضی از جالبترین تجربیات اتاق فرار مربوط به تجربیاتی هستن که شرکتکنندگان از اونها فرار نکردند. وقتی معماها را با آرامش حل کنید و از تمام نشدن وحشت نکنید بازی براتون سرگرمکننده خواهد بود.
اتاق فرارها با اینکه ممکنه سخت باشن اما همزمان هیجانانگیز و رضایتبخش هم هستن. قبل هر بازی سری مقالات آموزش اتاق فرار رو در سایت اسکیپ زوم بخونید و یه سری نکات رو از ذهن بگذرونید. در نهایت از گذروندن وقتتون با دوستاتون لذت ببرید.
سخن پایانی
منو ببین. تهِ تهِ تهش، قراره لذت ببری و سرگرم شی. پس خیلی به خودت سخت نگیر. با رعایت همین نکته هایی که امروز با هم بررسی کردیم، میتونی خیلی راحت معماهای اتاق فرار رو حل کنی، خوب بازی کنی و بی نهایت از بازیت لذت ببری. پیشنهاد می کنم یکی دوبار دیگه این نکته ها رو مرور کنی تا خوب ملکۀ ذهنت بشن. اینطور میتونی خیلی قشنگتر بازی کنی. توصیههایی که برای موفقیت در اتاق فرار به کارت میاد و بهتره هم تیمیهات هم بخونن. حکم تقلب واسه نمونه سوالات اتاق فرار رو داره. پیروز باشی دوست من!